Declarația PSL privind intervenția militară a Rusiei în Ucraina

Acest articol a fost publicat initial pe data de 24 februarie 2022, este tradus din limba engleza.

Operațiunea militară rusă din Ucraina evidențiază că lumea a ajuns la o bifurcație periculoasă. Este extrem de important ca oamenii din Statele Unite, care primesc cea mai mare parte a informațiilor de la mass-media capitalistă ce funcționează ca o platforma pentru guvernul SUA, să știe că criza actuală este rezultatul unui efort îndelungat al SUA de a stabili dominația absolută în toată Europa. Politica SUA are ca scop subminarea securității Rusiei, înconjurând-o cu rachete avansate care își pot atinge țintele rusești în mai puțin de 10 minute.

În ultimele trei luni, guvernul rus a cerut simultan negocieri cu privire la preocupările lor de securitate și, în același timp, a adunat trupe la granița dintre Rusia și Ucraina și la granița dintre Ucraina și Belarus. Putin a anunțat că Rusia va interveni militar în Ucraina atunci când Statele Unite și NATO au respins cererile fundamentale ale guvernului Rus ca Ucraina să nu fie încorporată în NATO și că Ucraina, care împarte o graniță de 1.200 de mile cu Rusia, să nu fie folosită ca teren de așteptare pentru rachete avansate care vizează Rusia.

În esență, Putin și Rusia au cerut ca Ucraina să fie o țară neutră și să nu fie niciodată membră a NATO. Tot prin teritoriul Ucrainei, Rusia a fost supusă invaziei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial și invaziilor anterioare ale puterilor occidentale.

În al Doilea Război Mondial, când Ucraina și Rusia erau o singură țară (Uniunea Sovietică), peste 27 de milioane de oameni au murit rezistând invaziei naziste a patria lor.

În acest moment critic, este imperativ ca guvernul SUA să-și schimbe poziția nesăbuită și provocatoare de a încercui Rusia și de a continua sa extinde fără încetare NATO spre est. De la dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991, Statele Unite au încercat să încorporeze aproape fiecare fost aliat european sovietic/rus în NATO, care este o alianță militară ofensivă.

După ce toate cererile sale au fost respinse de Statele Unite și NATO, guvernul Rus a decis să invadeze Ucraina. În acest moment sunt în desfășurare operațiuni militare majore. Guvernul Rus a spus că nu va ocupa Ucraina, dar că intenționează să efectueze „demilitarizarea” și „denazificarea” țării. Nu este clar ce înseamnă de fapt acești termeni. În unele segmente ale statului ucrainean — în special poliția și armata — există o influență considerabilă nazistă. În viața politică a Ucrainei, puterea grupurilor fasciste a scăzut considerabil în ultimii ani și nu exercită o influență decisivă în administrația președintelui Zelensky.

Statele Unite și puterile europene au promis că vor impune un regim total de sancțiuni Rusiei, rupând Rusia de economia mondială și vizând cele mai vitale industrii ale sale. Biden, presedintele American, a anunțat astăzi o serie inițială de sancțiuni. Aceste sancțiuni vizează unele dintre cele mai mari bănci și corporații din Rusia, și în special limitarea capacității Rusiei de a accesa valută străină și piețe de înaltă tehnologie. O serie de sancțiuni au fost deja impuse din 2014, odată cu încorporarea Crimeei de către Rusia după lovitura de stat de la Kiev susținută de SUA. Este posibil să urmeze mai multe măsuri. Luate împreună, evenimentele din ultimele două zile constituie o ruptură profundă și istorică în ordinea geopolitică existentă și vor avea consecințe în cascadă în anii următori.

O tragedie care putea fi prevenită

Luptele mortale care se desfășoară în prezent în Ucraina sunt o tragedie. În orice război, clasa muncitoare a națiunilor implicate este cea care suportă greutățile și suferința. Din 1922 până la dizolvarea Uniunii Sovietice, popoarele din Ucraina și Rusia au trăit în pace. Au fost parteneri într-o economie planificată socialistă și împreună au învins invazia nazistă fascistă din 1941, plătind cu 27 de milioane de vieți sovietice. Contrarevoluția condusă de burghezii a dizolvat Uniunea Sovietică și a separat popoarele și republicile. Animozitatea și ostilitatea care au urmat a fost un rezultat previzibil al sfârșitului socialismului și începutului concurenței capitaliste.

Deși nu sprijinim invazia rusă, ne rezervăm cea mai puternică condamnare pentru guvernul SUA, care a respins preocupările legitime de securitate ale Rusiei în regiune cu o totală intransigență știind că prin acestea ar putea provoca un astfel de război. Aceasta este consecința deceniilor de intimidare și umilire a Rusiei de către SUA și NATO. 

Partidul pentru Socialism și Eliberare impune guvernului SUA și aliaților săi din alianța militară imperialistă NATO să opreasca imediat comportamentul lor provocator, menit să escaladeze criza și să ofere garanții de securitate care pot constitui fundamentul restabilirii păcii – a cărei piatră de temelie trebuie să fie un angajament de a pune capăt expansiunii NATO. Aceasta este ceea ce poate aduce ușurare poporului Ucrainei.

O situație extrem de explozivă s-a dezvoltat în Europa de Est nu doar în ultimele săptămâni și luni, ci de mai mulți ani. 

Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută și violenta teribilă care a urmat ar fi putut sa fie prevenita, în schimb deciziile luate de puterile NATO la fiecare moment cheie de la sfârșitul Războiului Rece au pus regiunea pe un curs de coliziune care a fost menit sa se sfarseasca într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu.

De la destrămarea Uniunii Sovietice și a taberei socialiste din Europa de Est, alianța militară imperialistă NATO s-a extins constant spre est, absorbind 14 state foste socialiste între 1999 și 2020. Trei dintre aceste țări – Letonia, Lituania și Estonia – au fost republici care au făcut parte din Uniune Sovietică. 

 În 2008, a izbucnit un război între Rusia și Georgia, aliată occidentală, după ce forțele georgiene au atacat regiunea separatistă pro-rusă din Osetia de Sud.

În 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat susținută de Occident, care a înlocuit guvernul neutru al lui Viktor Ianukovici cu un guvern ferm anti-rus. Această lovitură de stat a creat condițiile esențiale pentru criza și războiul actual. Nu e ca si cum ar fi aparut de nicaieri in ultimele luni. Sub administrația Trump, Statele Unite s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară și din Tratatul cerurilor deschise, care au fost pietrele de temelie ale arhitecturii de control al armelor din Europa.

Acțiunile din alte părți ale lumii au agravat tensiunile. În 2011, NATO a efectuat distrugerea Libiei pe baza rezoluției 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, rezolutie pe care Rusia a permis sa fie aprobată pe baza unor asigurări fals din partea Occidentului că nu va fi folosită pentru a justifica o operațiune de schimbare a regimului. Cam în aceeași perioadă, a izbucnit un război civil în Siria, un aliat apropiat al Rusiei. Rusia a intervenit militar în Siria pentru a împiedica forțele fundamentaliste reacționare susținute de SUA să preia controlul asupra țării.

Un moment de cotitură în politica mondială

Discursul rostit de Vladimir Putin aseară prin care a anunțat invazia, a arătat clar că este pregătit pentru o confruntare intensă și de lungă durată cu Occidentul. Începând cu bombardarea Iugoslaviei de către NATO în 1999, Putin a enumerat o listă de acțiuni agresive ale Occidentului și a făcut apel la toate segmentele societății ruse – militare și non-militare – să își facă partea lor în viitoarea mobilizare, care, fără îndoială, va implica framantari si tulburări economice profunde în interiorul Rusiei.  Intenția lui Putin pare să fie de a schimba echilibrul de forțe în Europa și de a schimba curentul geopolitic printr-o intervenție militară majoră.

Situația dificilă a etnicilor ruși, în special a celor din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a avut un factor important în discursul rostit de Putin, care a fost îndreptat către publicul rus. Putin a fost deschis în ultimele zile cu privire la opoziția sa față de politica sovietică privind naționalitățile și consideră că crearea Ucrainei moderne a fost o eroare gravă din partea lui Vladimir Lenin. După cum a subliniat PSL în declarația noastră din 22 februarie:

„Politica promovată de Lenin a fost piatra de temelie a menținerii relațiilor pașnice și a unității între popoarele Uniunii Sovietice de la Revoluția Rusă până la începutul prăbușirii URSS. Prin organizarea noului stat socialist pe linia dreptului la autodeterminare, Lenin a dat o lovitură în ceea ce se numea „Marele șovinism rus” – dominația statului rus și al nationalitatii rusești pe teritoriul de pe care abia a fost rasturnat imperiul Rus.  Alături de transferul administrativ de teritorii, aceasta era o modalitate de a se asigura că popoarele noului stat socialist ar putea trăi împreună în pace și egalitate, înlocuind dominația brutală caracteristică regimului țarist. Principiul autodeterminării a pus bazele unității multinaționale care a stat la baza marilor succese ale Uniunii Sovietice – de exemplu: 4,5 milioane de ucraineni au luptat alături de ruși pentru a învinge fascismul în al Doilea Război Mondial.”

Nu există nicio garanție că efortul Rusiei de a inversa situația geopolitică în favoarea sa va reuși. Până acum, evenimentele din ultimele zile au permis imperialismului american să-și asigure obiective cheie. Conducta critică de gaz, NordStream 2, care ar fi adus cantități masive de gaz rusesc pe piața europeană nu mai merge înainte. Trupele NATO au fost și vor continua să inunde membrii est-europeni ai alianței, inclusiv țările baltice care împart granița cu Rusia. Chiar astăzi, Pentagonul a anunțat că va trimite încă 7.000 de soldați în Europa. În timp ce Rusia își propune în mod clar să instaleze un guvern prietenesc la putere la Kiev, sprijinul public din interiorul Ucrainei pentru aderarea țării la NATO – care nu a fost niciodată o poziție complet dominantă – va crește fără îndoială după invazie.

Conflictul care explodează în prezent în Ucraina și se răspândește în întreaga regiune și în întreaga lume este extrem de periculos. Acțiunile nesăbuite și provocatoare ale guvernului SUA și ale aliaților săi trebuie să oprească imediat. Războiul economic declanșat împotriva Rusiei – care va afecta în primul rând clasa muncitoare a țării – nu va face decât să adâncească criza, la fel ca desfășurarea de trupe oriunde în Europa.

Recunoașterea faptului că Rusia are preocupări legitime de securitate nu necesită aprobarea tuturor acțiunilor sale militare, nici sugestia lui Putin că Ucraina nu are nicio bază pentru a exista ca stat independent și nici strategiile sale geopolitice mai mari. Rolul mișcării anti război americane nu este să urmeze linia țărilor aflate în conflict cu imperialismul american, ci să prezinte un program independent de pace și solidaritate și antiimperialism.

Amenințarea războiului poate fi învinsă doar prin solidaritatea internațională între popoarele lumii și printr-o luptă hotărâtă împotriva imperialismului american, care trebuie să impună abolirea NATO. Fără război cu Rusia!

Related Articles

Back to top button